به گزارش بازار مشترک از دنیای اقتصاد، هرچند تا بازگشت ترامپ به کاخ سفید چند هفته فاصله داریم، بازارها پیش‌دستی کردند و ارزش دلار و بازده اوراق خزانه‌داری آمریکا افزایش یافت. همچنین ارزش سهام در آمریکا رشد کرد و معاملات آتی سهام با بازگشت سرمایه‌گذاران به «معاملات ترامپی» افزایش یافت. اما حضور بلندمدت ترامپ در کاخ سفید چه آثاری بر اقتصاد آمریکا و جهان دارد؟

با اینکه هر دو کاندیدا در آمریکا برنامه‌هایی در مورد اقتصاد داشتند، اما دونالد ترامپ، نامزد جمهوری‌خواه، وعده‌هایی داد که می‌توانست تغییرات بزرگ‌تری را نسبت به هریس روی اقتصاد ایجاد کند. برنامه‌های ترامپ نه تنها در داخل آمریکا تغییرات عمده اقتصادی ایجاد خواهند کرد، بلکه می‌تواند اقتصاد جهان را نیز دچار نااطمینانی بیشتری کند. همزمان با انتخابات ریاست‌جمهوری، انتخابات کنگره نیز برگزار شد و نتیجه بر وفق مراد ترامپ بود. چرا که بیشتر صندلی‌های کنگره آمریکا به نمایندگان جمهوری‌خواه تخصیص یافت.

این امر، احتمال همراهی کنگره با برنامه‌های ترامپ را بالا می‌برد و راه ترامپ را برای پیاده کردن برنامه‌هایش هموارتر می‌کند. رئیس‌جمهور منتخب مردم آمریکا در کمپین‌های انتخاباتی خود اعلام کرده است که قصد کاهش مالیات‌ها، اعمال تعرفه‌های سنگین بر کالا‌های وارداتی، محدود کردن مهاجرت و کاهش تشریفات اداری را دارد.

کاهش مالیات‌ها می‌تواند سود شرکت‌ها را افزایش داده و به رشد ارزش بازار سهام آمریکا منجر شود. با این حال، وضع تعرفه بر کالا‌های وارداتی می‌تواند به رشد قیمت‌های داخلی دامن بزند و صادرات سایر کشور‌ها را تحت شعاع قرار دهد.

طبق برآورد کارشناسان، تعرفه‌های ترامپ می‌تواند رشد بریتانیا را به نصف کاهش می‌دهد. پیشنهاد‌های ترامپ برای اعمال تعرفه‌های حداقل ۶۰ درصدی بر واردات چین و تعرفه‌های ۱۰ تا ۲۰ درصدی بر سایر کالا‌های خارجی، تعرفه‌ها را به سطوحی افزایش می‌دهد که از زمان رکود بزرگ تاکنون مشاهده نشده است.

در این صورت، رشد اقتصاد جهانی ضربه خواهد خورد، زیرا مصرف‌کنندگان آمریکایی خرید محصولات خارجی را کاهش می‌دهند، به ویژه اگر همان‌طور که احتمالا، کشور‌ها تعرفه‌های تلافی‌جویانه بر کالا‌های وارداتی از آمریکا اعمال کنند.

بانک سوئیس تخمین زده است که تعرفه ۶۰ درصدی بر کالا‌های چینی و تعرفه جهانی ۱۰ درصدی، باعث کاهش یک درصدی رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۶ خواهد شد. در این میان، جلوگیری از ورود مهاجران نیز می‌تواند دسترسی بنگاه‌ها را به نیروی کار ارزان‌قیمت کاهش داده و موجب رشد دستمزد‌ها و افزایش تورم در داخل آمریکا شود.

روز گذشته ارزش دلار آمریکا در برابر یورو، ین و پوند افزایش یافت. زیرا معامله‌گران به «معاملات ترامپی» بازگشتند. براساس این انتظار که برنامه‌های رئیس‌جمهور سابق برای افزایش تعرفه‌ها و کاهش مالیات‌ها باعث افزایش تورم و کند شدن روند کاهشی نرخ بهره می‌شود. با اینکه هنوز ترامپ وارد کاخ سفید نشده و برنامه‌های او تصویب و اجرا نشده‌اند، اما بازار سهام واکنش مثبتی به پیروزی ترامپ نشان داد. روز گذشته شاخص اس‌اندپی ۵۰۰ به میزان ۲ درصد افزایش یافت.

روز گذشته شاخص دلار، با حدود ۲ درصد رشد، به بالاترین سطح خود نسبت به بیش از پنج ماه گذشته رسید. همچنین به علت تقویت ارزش دلار، قیمت طلای جهانی بیش از ۲.۸ درصد کاهش یافت و وارد کانال ۲۶۶۰ دلار شد. بازدهی اوراق ۱۰ساله خزانه‌داری با ۰.۱۲ درصد افزایش در ۴.۴۰ درصد معامله شد و در یک شب به بالاترین سطح خود از اوایل ژوئیه رسید.

ارزش سهام شرکت‌ها و صنایعی که احتمالا از پیروزی ترامپ سود خواهند برد، در معاملات اروپا افزایش یافت. سهام تسلا در بورس فرانکفورت بیش از ۱۴ درصد افزایش یافت. در ادامه اخبار انتخابات آمریکا، بازار‌های چین سقوط کردند. شاخص هنگ‌سنگ به میزان ۲.۲ درصد کاهش یافت که بیشتر به خاطر کاهش سهام شرکت‌های مستقر در سرزمین اصلی چین بود. یوآن نیز ۱.۱ درصد در برابر دلار تضعیف شد.

قیمت بیت‌کوین بیش از ۷ درصد رشد کرد و رکورد ۷۵ هزار و ۳۹۷ دلار را لمس کرد. پیش از این، ترامپ خود را به عنوان حامی ارز‌های دیجیتال معرفی کرده و متعهد شد که آمریکا را به «ابرقدرت بیت‌کوین جهان» تبدیل کند. همه این اتفاقات می‌تواند تورم را نه تنها در خود آمریکا، بلکه در جهان افزایش دهد. تورم بالاتر احتمالا منجر به این خواهد شد که فدرال‌رزرو در مورد کاهش نرخ بهره محتاط‌تر باشد.

ترامپ همچنین وعده نظارت بیشتر در این بانک را داده، در حالی که سیاسی‌کردن بانک مرکزی، خطر تضعیف اعتبار دلار و اوراق قرضه را در پی خواهد داشت و پیامد‌های فاجعه‌باری برای ثبات مالی جهانی خواهد داشت.

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

لطفا دیدگاه خود را از طریق فرم زیر اسال نمایید

نظرسنجی

مارا دنبال کنید