به گزارش بازار مشترک، قاسم نهاوندی در گفتوگو با ایسنا در خصوص فرو نشست زمین در محور تختجمشید با بیان اینکه تخت جمشید یک اثر تاریخی فرا ملی و جهانی است، گفت: آن زمان هخامنشیان نقطهای را برای احداث بنای تخت جمشید انتخاب کردند که تا آن زمان زلزلهای رخ نداده بود. اما به دلیل حفر چاههای متعدد و برداشت بیرویه آب در اطراف و حوزه دشت مرودشت، در این محور شاهد فرونشست بودیم.
وی اظهار کرد: سفرههای آب زیرزمینی محدوده وسیعی را در بر میگیرد که با کاهش آب آنها نقش رستم هم در معرض خطر قرار میگیرد. با بررسی دانشگاه شیراز این اتفاق در کشور به ویژه در فارس و دشتهای ممنوعه زیاد اتفاق افتاده است که البته هشدار و زنگخطر است. اثر تخت جمشید در یکنقطه خاص ساخته شده است و ما امروز زلزله خاموش را به آن تحمیل میکنیم.
نهاوندی با بیان اینکه بحران آب کل جهان را در بر گرفته است و ایران از این جریان مستثنی نیست، گفت: بخش اعظم ایران این بحران را تجربه میکنند و فرونشست که به نوعی زلزله کامل است میتواند در نقاطی که سفرههای زیرزمینی کم آب میشود، اتفاق بیفتد.
وی، دلیل ایجاد چاله ۸۰ متری در شهر ایج استهبان را دستاندازی انسان به طبیعت و برداشت بیرویه آب قابل مصرف چاه، دانست و افزود: متاسفانه عدم توجه اصولی به الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی و صنعت باعث برداشت بیرویه آب از چاه میشود و این برداشت بیرویه باعث ایجاد فرو چاله و فرونشست میشود.
معاون محیط زیست انسانی ادارهکل حفاظت محیط زیست فارس با بیان اینکه امیدواریم سال جاری بارش به گونهای باشد که سطح آبهای زیر زمینی افزایش پیدا کند، اظهار کرد: باید از میزان آب موجود استفاده مطلوب، بهینه و درست شود و در دشتهای ممنوعه از استقرار واحدهای صنعتی آببر و حفر چاههای عمیق و برداشت آب جلوگیری شود.
وی ادامه داد: طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری میتواند به نوعی در کاهش مصرف آب تأثیر مثبت بگذارد علاوه بر این استفاده از فاضلابها یا پسآبهای تصفیه شده در محیطهای پذیرنده در حد استاندارد از کارهایی است که میتوان به آن توجه کرد.
نهاوندی، الگوی کشت مناسب و ترجیحاً استفاده از کشتهای کم آببر در جاههایی که میزان آب کم است را توصیه کرد و افزود: لازم است همه دستگاههای مربوطه، آحاد مردم و مسئولان دست به دست هم دهند و کمک کنند تا این مشکل از حالت بحران خارج شود و در آینده شاهد افزایش فرو نشست نباشیم.
دیدگاه ها